How-To Unlimited Cloud Drive for Plex/Kodi/Emby content with QNAP

Discussion in 'rtorrent-Pro' started by Silas Mariusz, Aug 12, 2019.

Loading...
Tags:
  1. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    200
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dweidenfeld/plexdrive

    Team Drive
    You can pass the ID of a Team Drive as root-node-id to get access to a Team drive, here's how:


    Z tym ze cos mi to nie dziala xD Albo robie cos zle, moze wam sie uda dajciez znac.
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @Pawliko@Pawliko powiedz mi proszę czy oprócz Plex Drive instalowałeś coś jeszcze?
    Czy dziala Ci zamontowanie również jak wyjdziesz z FAQ SSH?
     
  3. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    200
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie, tylko tego plexdrive, ale widze ze to jest przestazale i nie warto chyba.
    To jest skrypt, zeby dzialal ciagle musisz go wlaczyc w tle. Np. screenem.
     
  4. totopol
    Offline

    totopol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 31, 2018
    Messages:
    27
    Location:
    Łódź
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Czy ja mógłbym też dołączyć do grupy?
    I drugie pytanie, czy można bezpośrednio z tego dysku odtwarzać filmy przez chromecast?
    Wtedy obszedłbym się bez Plexa
     
  5. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    200
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Odpowiedz na drugie pytanie - nie
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Dobra poddaje się. Może @Silas Mariusz@Silas Mariusz ma jakiś pomysł.

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to spróbować to co było napisane w licytacji "Rclone mount or Rclone cache [linux or Mac OS])"

    Bo obawiam się że z Plexem pożenić to już grubsza sprawa.
     
  7. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    200
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tym rclonem da rade. Tylko trzeba to ogarnac jak to zrobic z tym cachem.
    Moze @Silas zrobi dzien dziecka i napisze tutorial xD
     
  8. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Właśnie udało mi się rClonem zmontować dostęp do dysku google:


    A o co chodzi z tym "cachem"?
    --- Połączono posty, Aug 13, 2019, Data oryginalnego postu: Aug 13, 2019 ---
    Już widzę jeden problem. Mam dane w Plexie i na trakt.tv o obejrzanych odcinkach i filmach a niestety nowa synchronizacja tego nie ujęła. Mimo wszystko film się uruchomił. Jutro dokonam innych testów.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,174
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +1,581 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    dtach
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - buzz off Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    8,432
    Location:
    Wrocław
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +1,265 / 33 / -15
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a "export to NFO" nie ma w plexie ?
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Dziś jeszcze będę robił testy ponieważ udało mi się ożenić Qnapa z dyskiem Google wspoldzielnym za pomocą rClone.
    @pigers@pigers udalo mi się zrobić że Plex wie że już obejrzałem te filmy. Po prostu dodalem dokładnie tak samo ustawienia pobierania informacji o mediach i wtedy jest ok.

    Do testów pozostało:
    Czy filmy działają jak należy Pierwsze testy pokazały że i owszem.
    Jakie jest obciążenie procesora.
    Jak Plex wykryje że jest nowa pozycja na dysku Google
    Itp. Itp.
     
  12. Damian
    Offline

    Damian System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    144
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +14 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    To dorzuć małe HowTo jak skonfigurować rClone :)
     
  13. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    200
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Przylaczam sie do prosby :D
     
  14. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tworzymy API dla GoogleDrive:

    1. Wchodzimy na stronę:
    Google Cloud Platform

    2. Tworzymy nowe API:
    upload_2019-8-14_16-42-23.

    3. Nazywamy je według uznania:
    upload_2019-8-14_16-42-33.

    4. Wybieramy bibliotekę API:
    upload_2019-8-14_16-42-43.

    4. Szukamy Drive:
    upload_2019-8-14_16-42-51.

    5. Włączamy API:
    upload_2019-8-14_16-43-4.
    (u mnie jest zarządzaj ale ten kto jeszcze nie ma włączonego API będzie komunikat o włączeniu).

    6. Włączamy poświadczenia:
    upload_2019-8-14_16-43-23.


    7. Dodajemy poświadczenia:
    upload_2019-8-14_16-43-35.

    8. Wybieramy inne, oraz dowolną nazwę:
    upload_2019-8-14_16-43-48.

    9. Dzięki czemu otrzymamy dwie potrzebne Nam informacje:
    upload_2019-8-14_16-44-10.



    1. Instalujemy rClone na Qnap:
    Qnapclub Store: RClone
    2. Uruchamiamy PuTTY i logujemy się do Naszego NAS.
    3. Konfigurujemy rClone poleceniem (w skrócie nie wszystkie polecenia podałem, tych których nie ma należy zatwierdzić enterem):


    · [~] # rclone config

    · N < Tworzenie nowego połączenia

    · gdrive < nazwa połączenia

    · 12 < Wybieramy dysk Google

    · Wpisujemy wygenerowany Identyfikator klienta

    · Wpisujemy Tajny klucz klienta

    · N < Poświadczamy przez stronę WWW

    · Zgadzamy się na dostęp do API. W PuTTY wpisujemy wygenerowany kod.

    · Y < Wybieramy przy zapytaniu czy konfigurujemy dysk współdzielny.

    · Y < Potwierdzamy ze wszystko jest ok.

    (instrukcja zrobiona na podstawie filmu: od 4:31

    Link: https://www.youtube.com/watch?v=U7WsTDacpfM&t=430s
    )

    4. Jeśli wszystko będzie ok montujemy utworzony dysk z ścieżką na Qnapie:

    [~] # rclone mount gdrive: /share/CE_CACHEDEV1_DATA/Gdrive

    Dostajemy w efekcie dostęp do:

    upload_2019-8-14_16-45-28.

    Teraz zostało mi się zastanowić jak ustawić Radarr i Sonarr.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  15. totopol
    Offline

    totopol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 31, 2018
    Messages:
    27
    Location:
    Łódź
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Z pośpiechu zapomniałem podać swojego maila w pierwszym zgłoszeniu:Loser:
    To jeszcze raz, czy mógłbym dołączyć do grupy? Mój mail:
    [email protected]
     
  16. piotrekwrc
    Offline

    piotrekwrc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    44
    Location:
    Wągrowiec
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    nie lubię :)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    @_Floyd@_Floyd pomożesz mi to ogarnąć? Jakoś nie daję rady :D:p
     
  17. Damian
    Offline

    Damian System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    144
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +14 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A z czym jest problem? Na czym stanąłeś?
     
  18. piotrekwrc
    Offline

    piotrekwrc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 8, 2013
    Messages:
    44
    Location:
    Wągrowiec
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    nie lubię :)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    @Damian@Damian na samym prawie początku :) nabyłem konto google i dalej stoję :D
     
  19. Damian
    Offline

    Damian System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    144
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +14 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
  20. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,361
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:51 PM
    Ratings:
    +129 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac